Systém uživatelské důvěry je základním kamenem nástroje Discourse, na kterém je založeno fórum Praha lidem.
Úrovně důvěry jsou způsobem, jak:
- Omezit nové uživatelstvo v komunitě tak, aby nemohlo neúmyslně ublížit sobě nebo ostatním, zatímco se učí, jak platforma funguje.
- Postupně poskytovat zkušenějšímu uživatelstvu více pravomocí, aby mohli pomáhat s udržováním a moderováním komunity, do které věnují tolik svého času.
Discourse proto nabízí pět úrovní důvěry. Vaši aktuální úroveň důvěry vidíte na své uživatelské stránce.
Úroveň důvěry 0 – Nové uživatelstvo
Ve výchozím nastavení začíná nové uživatelstvo na úrovni důvěry 0, což znamená, že si důvěru teprve musí získat. Jsou to lidé, kteří si právě vytvořili účet a stále se učí pravidla a fungování komunity. Možnosti nového uživatelstva jsou omezeny z bezpečnostních důvodů – jak pro ně samotné, tak pro komunitu.
(Také skrýváme jakékoli „pokročilé“ funkce, aby pro nové uživatelstvo bylo prostředí méně matoucí.)
Uživatelstvo s úrovní důvěry 0 nemůže:
- Posílat soukromé zprávy ostatním
- Použít tlačítko „Odpovědět jako nové téma“
- Označovat příspěvky jako nevhodné
- Přidat více než 1 obrázek
- Přidat jakékoli přílohy
- Přidat více než 2 odkazy do jednoho příspěvku
- V sekci „O mně“ svého profilu mít skutečné odkazy (automaticky se dočasně převedou na obyčejný text)
- Označit více než 2 uživatele v jednom příspěvku
- Založit více než 3 témata
- Přidat více než 10 odpovědí
- Upravovat své příspěvky po více než 24 hodin
Úroveň důvěry 1 – Základní uživatelstvo
Čtení je nejdůležitější a nejzdravější aktivita v komunitě. Pokud nový uživatel stráví nějaký čas čtením, brzy bude povýšen na první úroveň důvěry.
Jak získat úroveň důvěry 1?
- Navštívit alespoň 5 různých témat
- Přečíst alespoň 30 příspěvků
- Strávit alespoň 10 minut čtením příspěvků
Uživatelstvo s úrovní důvěry 1 může:
- Používat všechny základní funkce fóra (všechna omezení nového uživatelstva jsou odstraněna)
- Posílat soukromé zprávy
- Nahrávat obrázky a přílohy
- Upravit příspěvky označené jako „wiki“
- Označovat příspěvky jako nevhodné
- Ztlumit ostatní uživatele
Úroveň důvěry 2 – Členstvo
Členstvo se do komunity pravidelně vrací po dobu několika týdnů. Nejenže čte, ale aktivně se zapojuje a je v komunitě dostatečně dlouho na to, aby získalo plná práva.
Jak získat úroveň důvěry 2?
- Navštívit komunitu alespoň 15 dní (nemusí být po sobě jdoucí)
- Udělit alespoň 1 „To se mi líbí“
- Obdržet alespoň 1 „To se mi líbí“
- Odpovědět alespoň ve 3 různých tématech
- Navštívit alespoň 20 témat
- Přečíst alespoň 100 příspěvků
- Strávit alespoň 60 minut čtením příspěvků
Uživatelstvo s úrovní důvěry 2 může:
- Použít tlačítko „Pozvat ostatní do tohoto tématu“ pro snadné zapojení nových uživatelů
- Přidat externí uživatele do soukromých zpráv a vytvořit skupinovou konverzaci
- Mají zvýšené denní limity na „To se mi líbí“, úpravy a označování nevhodných příspěvků (o 1,5×)
- Ignorovat ostatní uživatele
- Upravovat své příspěvky až 30 dní po zveřejnění
Úroveň důvěry 3 – Pravidelně se vracející uživatelstvo
Pravidelně vracející se jsou páteří komunity – je to nejaktivnější čtenářstvo a spolehlivé přispěvatelstvo, které je zapojeno měsíce nebo dokonce roky. Jelikož jsou neustále přítomni, mohou získat větší důvěru a pomáhat s organizací a udržováním komunity.
Jak získat úroveň důvěry 3? (v posledních 100 dnech)
- Navštívit komunitu alespoň 50 % dnů
- Odpovědět alespoň ve 10 různých veřejných tématech
- Přečíst alespoň 25 % všech nových témat (maximálně 500)
- Přečíst alespoň 25 % všech nových příspěvků (maximálně 20 000)
- Obdržet alespoň 20 „To se mi líbí“ a udělit alespoň 30 „To se mi líbí“
- Nemít více než 5 označení za spam nebo urážlivý obsah (od různých uživatelů a potvrzených moderátorstvem)
- Nebýt v posledních 6 měsících zabanován nebo umlčen
Aby uživatel získal úroveň důvěry 3, musí splňovat všechna výše uvedená kritéria. Na rozdíl od nižších úrovní však může o tuto úroveň přijít. Pokud uživatel nesplní požadavky za posledních 100 dní, bude degradován zpět na úroveň 2. Aby se předešlo neustálému přepínání mezi úrovněmi, existuje dvoutýdenní ochranné období po získání úrovně 3, během kterého nemůže být uživatel degradován.
Uživatelstvo s úrovní důvěry 3 může:
- Překategorizovat a přejmenovat témata
- Přistupovat do zabezpečené kategorie viditelné pouze pro úroveň 3 a vyšší
- Vkládat odkazy, které nejsou označeny atributem
nofollow
- Pokud uživatel úrovně 3 označí příspěvek uživatele úrovně 0 jako spam, příspěvek se ihned skryje
- Pokud více uživatelů úrovně 3 označí příspěvky uživatele úrovně 0 jako nevhodné, tento uživatel bude automaticky umlčen a všechny jeho příspěvky skryty
- Převádět své vlastní příspěvky na wiki (tedy editovatelné uživateli úrovně 1 a vyšší)
- Zvýšené denní limity na „To se mi líbí“, úpravy a označování nevhodných příspěvků (o 2×)
Úroveň důvěry 4 Lídři komunity
Lídři jsou pravidelní uživatelé, kteří jsou součástí komunity dlouhodobě a viděli už téměř vše. Jsou vzorem pro ostatní a jejich rady jsou obvykle nejcennější. Tito uživatelé dosáhli nejvyšší úrovně důvěry a mají téměř moderátorská oprávnění.
Jak získat úroveň důvěry 4?
- Pouze ruční povýšení administrátorstvem
- (Možná v budoucnu prostřednictvím volebního systému)
Uživatelstvo s úrovní důvěry 4 může:
- Upravovat jakékoli příspěvky
- Připínat a odepínat témata
- Uzavírat témata
- Archivovat témata
- Skrýt témata (nastavit jako „neveřejná“)
- Rozdělovat a slučovat témata
- Resetovat datum poslední aktivity v tématu
- Zvýšené denní limity na „To se mi líbí“, úpravy a označování nevhodných příspěvků (o 3×)
- Jakékoli označení příspěvku jako nevhodného uživatelem úrovně 4 ho okamžitě skryje
- Posílat soukromé zprávy na e-mailovou adresu
Systém důvěry pomáhá komunitě kvést
Věříme, že tento systém důvěry byl dosud úspěšný, protože podporuje silné a udržitelné komunity tím, že postupně dává větší pravomoci aktivnímu členstvu. Je to jedna z klíčových funkcí, která odlišuje nástroj Discourse od ostatních platforem. Stejně jako všechny ostatní funkce Discourse se však systém důvěry vyvíjí s našimi zkušenostmi a zpětnou vazbou od komunit.
Zdroj s nejaktuálnějšími informacemi v angličtině: Understanding Discourse Trust Levels